Jeg innrømmer: jeg tok opp et forbrukslån

Ja, du leste riktig: for nøyaktig 1 år og 4 måneder siden tok jeg opp et forbrukslån. Du lurer sikkert på hvorfor og kanskje hvor mye jeg tok opp i lån – og gjett hva, det skal du få svar på i dette blogginnlegget.

lese-bok
Selv om lånet så og si gikk smertefritt, er det deilig å tenke på at lånet nå er innfridd.

Både nå og på det tidspunktet jeg tok opp forbrukslånet, var jeg fult klar over at dette ikke akkurat er det beste lånet i byen. Kanskje er det en av de «verste», sett vekk ifra de lånene som gjør at du kan utsette betalingen eller kredittkortgjelden. Nei, jeg visste godt at lånet kom til å koste meg en solid sum i renter, men jeg valgte å ta opp lånet uansett.

Grunnen til at jeg tok opp lånet var at jeg trengte penger (duh!). Pengene ble ikke brukt på sus og dus, men til oppussing av rommet til minstemann. Jeg burde selvfølgelig ha spart opp penger og sånt sett unngått å ta opp lånet. Og det gjorde jeg faktisk. Det var bare det at det ikke holdt.

Etter å ha sammenlignet lån, fikk jeg innvilget et forbrukslån på 70 tusen kroner. Og den effektive renten var på 14 %. Selv om jeg valgte en nedbetalingstid på 3 år, ble lånet innfridd før sommer. Det krevde en porsjon disiplin, men det var heller ikke så vanskelig nå som jeg hadde fått pusset opp rommet slik jeg ønsket det.

Så var det verdt det?

En økonomi ville helt sikkert kommet med et bestem «nei», men for meg var det egentlig verdt de ekstra kostnadene. Det optimale ville vært om jeg kunne fått et lån gjennom banken med sikkerhet i boligen, men vi har, dessverre, ikke høy nok egenkapital til å få innvilget dette. Så forbrukslånet ble for oss greit alternativ.

Vil jeg anbefale å gjøre det samme til andre?

Sannsynligvis ikke. Men det er mest fordi jeg ikke vet hvordan vedkommende vil håndtere lånet, og hva pengene egentlig blir brukt til. Siden jeg nedbetalte lånet relativt raskt, kom jeg meg billigere unna. For andre kan det være at det er mer enn nok med å følge nedbetalingstiden som ble gitt i utgangspunktet. Lenger tid er lik høyere rentekostnader totalt sett.

Uansett, neste gang vi har behov for oppussing har vi forhåpentligvis mer i egenkapital slik at bankene gir oss et lån med en lavere rente.

Mine generelle råd:

  • Ikke ta opp et forbrukslån hvis du heller kan få et lån med sikkerhet
  • Nedbetal lånet raskest mulig for å slippe unna med mest mulig renter
  • Ikke fall for fristelsen ved å ta opp mer penger enn det du har behov for
  • Aldri, jeg sier aldri, ta opp et forbrukslån for å betjene annen gjeld. Det eneste unntaket er ved refinansiering

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *