Kjøp av kamera

Jeg har gått rundt de siste ukene og sett på ulike fotoapparater som kan passe til mitt bruk. Men for å være ærlig: det er en jungel der ute! Megapixler, ISO, bilder per sekund .. Ja, her skjønte jeg fort at et kamera ikke bare er et kamera.

Jeg tenkte derfor at jeg først måtte tenke over hva det er jeg kommer til å bruke kameraet til. Hovedsakelig er det å ta hverdagsbilder av familie, venner, natur og alt annet som måtte komme opp. Noen av bildene ønsker jeg å printe ut for å henge opp på veggen, og det var visst her antall megapixler kommer inn i bildet (tok du den?). For jo større bildet blåses opp, desto mer megapixler må du ha for at skarpheten på bildet ikke skal ødelegges. Artikkelen fra Tomsguide.com forteller dette grundig (takk!).

Antall bilder per sekund skjønte jeg det som var særlig viktig for fotografer som ønsket å ta bilder av noe som beveget seg, enten det gjaldt idrett, hester, biler og alt annet som har en tendens til å bevege seg. Selv om jeg selvfølgelig kommer til å ta bilder av «objekter» som beveger seg, så jeg ikke på antall bilder per sekund som mitt viktigste kriterium.

ISO fra 100 til 100.000? Nå er jeg langt ifra en fotograf, men slik jeg forstod det kan man ta bilder ved ISO 100 når lysforholdene er gode. Jo mørkere det blir, desto høyere ISO må benyttes for å få frem det du skal ta bilde av. Ulempen er at det medfører en del støy på bildet ved høy ISO. Nå skal jeg sikkert ta 95 % av bildene mine i dagslys, så heller ikke ISO var veldig viktig for meg.

Kvaliteten på kameraet er veldig mye mer enn antall megapixler. «Autofokuspunkter» og antall «kryssensorer» var visst noe jeg burde se etter. Jo flere, jo bedre – enkelt og greit.

Så hvilket kamera bestemte jeg meg for?

Til slutt endte jeg på Nikon D3400. Pris? 5.000 kroner. Til mitt bruk fikk jeg mer en god nok kvalitet, og med 24 MP kan jeg blåse opp familiebildene til det formatet jeg ønsker – og beholde kvaliteten.

Nikon D3400

Hvis du har tenkt til å ta massevis av bilder, kan det hende at et dyrere kamera er best for deg. For når det gjelder kameraer så får man som regel det man betaler for. Det skal mye til at et kamera til 5000 kroner slår et til 20000 kroner når det kommer til egenskaper og kvalitet.

Nå skal jeg ut for å ta noen bilder i solnedgangen. Så får vi håpe Nikon leverer varene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *