Min sparing

Tro det eller ei – jeg klarer faktisk å sette av penger til sparing hver måned. Det er ikke enkelt, men med blant annet et matbudsjett, så klarer jeg det!

Hva sparer jeg til?

Det første jeg spare til, som jeg nå har klart, var en solid bufferkonto bestående av tre månedslønninger. Så nå kan vaskemaskinen eller bilen gå fyken (bank i bordet), uten at jeg må ty til lån eller andre ugunstige valg.

Nå derimot, sparer jeg ikke til noe bestemt. Jeg plasserer mesteparten av pengene  i et globalt indeksfond, og til nå har jeg faktisk en urealisert gevinst på 4.350 kroner (jippi!). Nå kan det riktignok snu i løpet av kort tid, men i det lange perspektivet satser jeg på å gå ut med en gevinst på 8-10 prosent. Jeg har jo tross alt tatt ørlite med i risiko enn i tradisjonelle sparing, og det må jeg vel få igjen for? Vi satser på det..

I tillegg til indeksfond, «sparer» jeg ved å nedbetale boliglånet. Selv om renten er rekordlav for øyeblikket, ser jeg det på som en god mulighet til å kvitte med en god del gjeld. For ingenting er vel bedre enn å eie alt selv, og ikke la banken ta en del av det – eller?

Til syvende og sist så skal pengene brukes på noe. I mitt tilfelle ligger det fjernt i bakhodet at pengene skal brukes til en ny bolig. I mitt tilfelle har jeg nettopp flyttet inn i et hjem som jeg stortrives i, så her snakker vi minst 5 år frem i tid – perfekt for indeksfond!

Jeg utelater heller ikke at det er mulig at familien tar seg en bedre ferie et år. Det blir uansett ikke brukt mer penger enn hva jeg har spart opp i løpet av et år, og sånn sett setter jeg bare sparingen på hold dette året.

Jeg må innrømme å si at det er gøy å spare når det faktisk begynner å bli et større beløp. Er det ikke slik at den første millionen er den vanskeligste? Uansett, for meg er det enormt motiverende å se at selv små summer, blir til betydelige beløp for en vet ordet av det. Når renten, eller avkastningen, også spiller på lag med deg, går det ekstra fort! Rentes rente, eller kumulativ vekst, er noe jeg liker svært godt.

Jeg nevnte lenger opp at det er mulig at pengene går til neste bolig. Siden jeg bor i Oslo, er det som kjent en enorm prisøkning på boligene, faktisk så mye at jeg sliter med å holde tritt med sparingen. Det er med andre ord ikke like motiverende. Men, ingen ting kan vokse inn i skyene, heller ikke boligprisene. Jeg er forberedt på at prisene alltid vil øke noe i storbyene, men ikke 10 % årlig heller.

Det var mine tanker rundt sparing. Del gjerne dine sparemål og hvordan du sparer, i kommentarfeltet nedenfor. Vi spares!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *